A NASA első űrhajósait minden részletről tájékoztatták, meg is fúrhatták a menedzsment elképzeléseit. Így történt, hogy spéci karóráikat visszaadták, és nem voltak hajlandóak használni azokat.

"A hőpajzs-vitából is kivettük a részünk. Shepard első repülésekor még berilliumból volt a hővédő pajzs, hogy megvédjék az űrhajót a légkörbe való visszatérés hőjétől. Természetesen, Al-nek nem kellett visszalépnie az atmoszférába, így a pajzsra csak az egyensúly és a ballaszt miatt volt szükség. A későbbi repülések során olyan „elkopó” hőálló pajzsot használtunk, ami a légkörbelépés során elszenesedett és megsült. [Az alábbi képen egy korai hőpajzs látható:] A lényeg az, hogy a mérnöki tervezés legapróbb részleteivel kapcsolatban is kikérték a véleményünket.

Részt vettünk küldetésünk megtervezésében és az ahhoz kapcsolódó komplikált logisztika megszervezésében. Harold Johnson, a Space Task Group egyik mérnöke, egy nap nyolc karórával jött be az irodánkba – egy jutott mindegyikünknek, egy pedig neki. Analóg órák voltak, de számlapjukon egytől-huszonnégyig tartott a számozás. A hétköznapi órákhoz szokott ember számára a reggel hat óra ott volt, ahol más órákon a három óra van, délben hat órát mutatott, és éjfélkor pedig tizenkettőt. Johnson azt tanácsolta, hogy mielőbb szokjunk hozzájuk, mivel az űrhajó útjának földi követését ellátó hálózat hamarosan huszonnégy órás bontásban méri az időt. Az órák finoman szólva is zavaróak voltak. Emellett még szükségtelenek is, mivel az űrhajókon digitális órák voltak, és az általuk mutatott időt látta a repülésigazgató és csapata is a Mercury Irányítóközpontjában.

Két hét múlva Johnson ismét felénk járt, mi pedig lecsaptunk rá, a támadást én vezettem.”Mennyi az idő, Harold?” Ránézett a bal csuklóján hordott 24-osztatú órájára, majd hezitált. Aztán felhúzta a jobb kabátujját, és egy pillantást vetett normál számlapos, másik órájára. „Délután három.”

Ekkor mind a heten lecsatoltuk a Johnson-órákat, így hívtuk őket, és az íróasztalunkra raktuk. Ezzel eldőlt, hogy nem fogjuk viselni őket, és kész. Nem nyitottunk erről vitát, Johnson pedig villámgyorsan visszavonulót fújt."

(A fenti részletet Wally Schirra "Schirra's Space" c. könyvéből fordítottuk magyarra.)

Juttasd el a neved, vagy szerelmed nevét a Holdra! Csatlakozz Te is a Puli Space csapatának facebook-oldalához!